sâmbătă, 12 decembrie 2015

Baba Turca. Babele în folclorul românesc și universal. Partea a XII-a



Baba Turca apare în mitologia românească „într-un un fel de teatru popular la Crăciun și Anu-Nou în Sudul Moldovei care consistă dintr-o procesiune de tipuri populare, ca Țăranu, Jidanu, Harapu, din Irozi și mai ales dintr-un fel de monstru cu cap de capră ori barză înalt de vreo trei metri și dus de un om ascuns subt el.”[1]
Baba Turca mai este numită „în Nordul Moldovei  Turca și Capra, în Banat Cerbuțu,”[2] dar ea mai poartă și denumirea de „brezaie și paparudă.”[3]
În Munții Carpați se află Muntele Breazău, denumirea acestui munte se aseamănă oarecum cu cu brezaie. În Muntele Breazău se află un sfinx „declarat monument al naturii. Este vorba despre Sfinxul din masivul Breazau, situat pe raza localitatii Bustea, comuna Manzalesti (50 km de orasul Buzau, pe Valea Slanicului). Unii istorici sustin ca Manzalesti este una dintre cele mai vechi asezari umane din tara noastra.”[4] Poate acest sfinx în trecut era denumit babă sau brezaie.

Mini-documentare despte Brezaie :

Exercitiu vizual "Brezaia"[5] - https://www.youtube.com/watch?v=xw-Xn7b33OI
Rucăr - Brezăiaşii satului[6]  - https://www.youtube.com/watch?v=9Mfny4XgSjg

Sfinxul din masivul Breazău


Sursa fotografiei[7]
Baba Turca poate fi o zeitate stăpână peste timp sau peste belșug deoarece ea se celebrează la Anul Nou însă dacă ne gândim la, faptul că, ea este închipuită și ca o barză, nu ducem cu gândul, că Baba Turca este o zeitate stăpână peste nașterea de prunci.



[1] Baba, www.dexonline.ro/definitie/baba/expandat , accesat la data de 4.12.2015.
[2] Ibidem, accesat la data de 4.12.2015.
[3] Ibidem, accesat la data de 4.12.2015.
[4] Sfinxul din Bucegi are un frate la Bustea: Calculeaza ruta dintre cele doua monumente! , www.skytrip.ro/sfinxul-din-bucegi-are-un-frate-la-bustea-calculeaza-ruta-dintre-cele-doua-monumente-jur-11830.html , accesat la data de 4.12.2015.
[5] Exercitiu vizual "Brezaia",  https://www.youtube.com/watch?v=xw-Xn7b33OI , accesat la data de 4.12.2015.
[6] Rucăr - Brezăiaşii satului https://www.youtube.com/watch?v=9Mfny4XgSjg , accesat la data de 4.12.2015.
[7] Sfinxul din Bustea, Manzalesti - InfoPensiuni.ro, www.infopensiuni.ro/cazare-manzalesti/obiective-turistice-manzalesti/sfinxul-din-bustea-manzalesti_7637 , accesat la data de 4.12.2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu